top of page

Wat is Vinyasa Krama?

Bijgewerkt op: 27 jan. 2022

STAP VOOR STAP PROGRESSIE IN VINYASA FLOW SEQUENCING...


Vinyasa Krama betekent een stapsgewijze vooruitgang naar iets of naar een bepaald doel.

Een doel in dit geval is een complexe of geavanceerde asana (houding).

Vinyasa – dat is het principe van het synchroniseren van beweging met de adem en

Krama – is wat letterlijk stappen of fasen betekent


Je kunt ook zeggen dat je met Vinyasa Krama ergens op voortbouwt, of ergens in groeit. Dus wat ik doe als ik Vinyasa Krama in mijn sequenties toepas, is mijn weg banen van eenvoudige naar meer complexe houdingen. Ik bereid het lichaam in bepaalde houdingen voor om naar de meer geavanceerde of complexe & piekhouding te gaan.


Waar heb je dit geleerd? Nou, ik kwam uit de Iyengar yoga-methode, ik ben erin getraind en gecertificeerd. Ik wist niet eens dat er een yogastijl was genaamd Vinyasa Flow, maar ik kwam een ​​paar leraren tegen die dit principe van vinyasa in hun lessen gebruikten. Ik merkte dat ik me op een bepaalde manier bewoog in de asana-beoefening en ik voelde me er meteen toe aangetrokken. Ik denk dat het in mijn lichaam zit, want ik kom ook uit een dansachtergrond. Mijn lichaam is dus altijd van nature op zoek naar beweging.


Ik merkte dat ik Vinyasa Flow steeds meer in mijn eigen yoga be oefening begon toe te passen en begon het ook te onderwijzen. Gaandeweg ben ik me er steeds meer in gaan

verdiepen. Ik heb trainingen gevolg in het verleden met Vinyasa Flow-leraren zoals Shiva Rea en ik begon het hele principe van Vinyasa Krama te begrijpen, de stapsgewijze voortgang.


Wat betekend het voor mij? Vinyasa Krama heeft zin in mijn lichaam, mijn geest, mijn energie en de manier waarop ik het spiritueel voel, dus eigenlijk is dat de manier waarop ik lesgeef.


Hoe pas ik Vinyasa Krama toe in mijn lessen? De manier waarop ik Vinyasa Flow-lessen geef, is door creatieve reeksen met veel overgangen te gebruiken. De volgorde is gebaseerd op een thema, het kunnen bijvoorbeeld achter overbuigingen zijn die ik combineer stapsgewijs in een all round les. Als je een les doet bij mij met als thema achter overbuigen bijvoorbeeld dan doe je twist houdingen en ook wat voor overbuigingen en heup openers om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de yoga beoefening erin zitten enzovoort, maar het hoofdthema zal achterover buigingen zijn.


Dus als ik een backbend-themales doe, laten we zeggen dat we gaan opbouwen naar een piekhouding zoals bijv wielhouding, dan heeft het lichaam natuurlijk voorbereiding nodig voor deze complexe pose, dus van eenvoudig houdingen naar complexe houdingen, stapsgewijs beginnen we met poses zoals cobra, naar boven gerichte hond, staande achterover buiging, zonnegroeten met variaties, een warrior 1 pose en dan naar meer complexe houdingen zoals Camel pose of Bridge pose en dan naar Wheel, dat zou mijn peak-houding zijn, mijn eindbestemming. Ik denk aan deze poses in die volgorde en bouw mijn reeks om hen heen.


Ik vind Vinyasa Krama erg belangrijk om toe te passen in mijn lessen. Ik krijg altijd mensen die na de les naar voren komen en zeggen; de manier waarop je opbouwt is zo'n natuurlijke logische ontwikkeling, ik voel me er klaar voor als ik die piekhouding tegenkom. Dus ik geef Vinyasa Flow lessen , maar daarbinnen draait alles om Vinyasa Krama. Het is de methode die ik gebruik voor het maken van mijn Vinyasa lessen.


Of je in staat bent om de volledige pose te doen, hangt van veel dingen af. Sommige mensen zullen zeker niet in staat zijn om Double Pigeon te doen bijvoorbeeld, dat is prima, we kunnen het gewoon aanpassen. Je hebt je lichaam toch ergens op voorbereid. Je zult de progressie nog steeds voelen.


Ben je zelf docent en nieuwsgierig en wil je alles leren over sequencing en hoe je Vinyasa Krama kunt toepassen in je lessen, dan is het wellicht interessant om je aan te melden voor de Online Sequencing & Cueing Training via Zoom.

Comments


bottom of page